Translate

tiistai 6. syyskuuta 2011

Koristearonialla värjättyä lankaa

Mulla kasvaa roskiksen luona Koristearoniapensas. Tänä vuonna siihen tuli tosi paljon marjoja. En tiennyt mitä niille voisi tehdä, joten netin ihmeellinen maailma auttoi. Moni oli siellä sitä mieltä, että mehuna tai hyytelönä se on karvaan makuista (=pahaa). Ja mehuun olisi tarvittu n. 1 kg sokeria 1 litraan. Melko paljon mielestäni. Joten ei sitä. Hyytelö, mitenköhän sitä tehdään? Jos ei kuitenkaan. Siispä pitää tehdä sitä mitä osaa. Eli värjätä lankaa.

Marjoja oli n. 8 litraa. Laitoin 1 litran vettä ja keitin niistä mehun. Siivilöin marjat pois ja annoin mehun jäähtyä kädenlämpöiseksi. Lisäsin puretusaineeksi alunaa, jotta väri tarttuu. Vyyhditin 200 g villalankaa. Kastelin sen myös kädenlämpöisessä vedessä. Sitten langat mehun joukkoon ja lämpötilaa nostin hitaasti n. 90 asteeseen. Lankoja pitää sekoittaa monta kertaa, jotta väri tarttuu tasaisesti. Jätin langat jäähtymään. Sitten kun ne olivat taas kädenlämpöisiä, huuhtelin langat hyvin. Ja eikun kuivumaan.

Väriliemi oli tosi voimakkaan väristä ja langasta tuli tummaa lilaa.

Marjat näyttävät tältä.

Langan vyyhditystä. Lankana on 100 % villalanka.
Pata porisee uudelleen, koska jälkivärjään liemessä uuden satsin lankaa (200 g). Katsotaan huomenna minkä väristä lankaa sieltä tulee.

2 kommenttia: